Een goede merknaam begint bij een goede merkenrecht advocaat Amsterdam

Als ondernemer zijnde heb je veel te beschermen. Voor producten vraag je een patent aan, voor geschreven artikelen heb je een copyright nodig en voor het beschermen van je merk zul je je merk moeten laten registreren. Hoe werkt merkregistratie en waarom is het verstandig een merkenrecht advocaat Amsterdam in de arm te nemen?

Merk registreren – hoe werkt dat?

Alvorens je merk geregistreerd is, zul je een hele procedure moeten doorlopen. Je deponeert het merk bij de BBIE. Dit kost je 244 euro. Het zal normaliter drie maanden duren voor je merk geregistreerd is, maar een spoedaanvraag is ook mogelijk tegen een vergoeding. Aangezien de registratie vrij prijzig is en lang duurt, wil je een afwijzing graag voorkomen. Controleer daarom eerst of jouw merknaam niet al geregistreerd is in het BOIP merkenregister.

Waar moet een merk aan voldoen?

Het merk wordt door de BBIE aan de hand van verschillende pijlers getoetst. Zo moet het deugdelijk, geoorloofd en rechtmatig zijn. Dit houdt in dat het merk onderscheidend moet zijn. Het mag het product of de dienst van het bedrijf niet teveel beschrijven en het mag niet een verbastering zijn van een bestaande merknaam. Het mag tevens niet misleidend zijn of grove taal bevatten.

Bescherm je merknaam met een merkenrecht advocaat Amsterdam

Zoals je ziet, komt er aardig wat kijken bij het vinden van een merknaam. Veel ondernemers besluiten dan ook een merkenrecht advocaat Amsterdam in te schakelen die ze kan helpen bij deze procedure. Daarnaast is het fijn een juridische expert aan je zijde te hebben wanneer iemand, bedoeld of onbedoeld, inbreuk maakt op jouw merknaam. Een bedrijf kan bijvoorbeeld willen profiteren van jouw goede reputatie en producten verkopen onder jouw merknaam of een verbastering hiervan. Om schade aan je onderneming te voorkomen, is het noodzakelijk hiertegen op te treden. De advocaat kan allereerst een sommatiebrief sturen naar het bedrijf. Als hier niet positief op gereageerd wordt, kan er, afhankelijk van de situatie, een kort geding of een oppositieprocedure worden gestart.